A kategorija so motorna kolesa, ki jih uvrščamo v tri kategorije:

  • A1

  • A2

  • A

A1 kategorija

To so motorna kolesa, ki ne presegajo prostornine motorja 125 ccm in 11kW moči motorja. Minimalna starost za prijavo k usposabljanju pridobitve izpita je 15,5 let in 16 let za opravljanje izpita. Z vozniškim dovoljenjem A1 kategorije imate priznani tudi AM in G kategorijo.

A2 kategorija

So motorna kolesa, od 25- 35 kW,  najmanj 400 -599 cmm moči. Za pristop k usposabljanju pridobitve dovoljenja morate dopolniti 17,5 let, za opravljanje izpita pa 18 let starosti. Dovoljenje za vožnjo motornih koles A2 kategorije vključuje tudi A1, AM in G kategorijo.

A kategorija

V to kategorijo spadajo vsa motorna kolesa in trikolesniki. Za opravljanje izpita A kategorije od 600 cmm in najmanj 40 kw morate dopolniti 20 let, če ste pred tem dve leti posedovali dovoljenje A2 kategorije, v nasprotnem primeru morate dopolniti 24 let za pristop k opravljanju vozniškega dovoljenja A kategorije. Z opravljenim izpitam za vožnjo A kategorije imate priznane tudi AM, A1, A2 in G kategorijo.

Opravljanje izpita A kategorije

Tečaj CPP, zdravniški pregled in prva pomoč

Najprej opravite tečaj cestno prometnih predpisov v obsegu zakonsko določenih 20 ur v učilnici Avtošole Center, nato pri specialistu medicine dela opravite zdravniški pregled. V Avtošoli Center vam svetujemo pri izbiri najugodnejšega specialista medicine dela. V prostorih Gasilskega doma Ptuj (Natašina pot 1A) opravite izpit prve pomoči. V primeru, da imate izpit A1, A2, ali B kategorije vam izpita prve pomoči ni potrebno opravljati ponovno.

Izpit prve pomoči se opravlja samo enkrat!

Teoretični del vozniškega dovoljenja za A kategorije

Na upravni enoti (Izpitni center, Slomškova ulica 10) se prijavite za opravljanje teoretičnega dela vozniškega dovoljenja. Za to potrebujete:

  • evidenčni karton vožnje

  • zdravniško potrdilo

  • potrdilo o prvi pomoči ali veljavno vozniško dovoljenje kategorije A1, A2 ali B kategorije

  • osebni dokument

Praktični del izpita A kategorij

Po opravljenem teoretičnem delu izpita pričnete s praktičnim usposabljanjem za katerega je potrebnih minimalno 20 ur praktične vožnje. Po usposabljanju se na izpitnem centru prijavite za opravljanje praktičnega dela vozniškega dovoljenja A kategorije.

Dodatno usposabljanje

Vsi, ki so prvič opravili izpit A2 in A kategorije, morajo opraviti tudi dodatno usposabljanje varne vožnje najmanj štiri mesece po izdaji vozniškega dovoljenja. Program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo obsega teoretični in praktični del. Teoretični del obsega 12 ur z vsebinami o varnosti cestnega prometa, tveganjih, odgovornosti in odnosih med udeleženci v prometu. Praktični del je v obliki vadbe varne vožnje v obsegu šestih pedagoških ur na zato primernih poligonih.

Voznikom, ki imajo opravljen vozniški izpit B kategorije, ni potrebno dodatno usposabljanje varne vožnje.